Očekuje se da Vlada Srbije sutra usvoji odluku o cenama lekova

Bez autora
Aug 16 2012

Ministarstva zdravlja i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija podneli su danas Vladi Srbije Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept, čije se usvajanje očekuje na sutrašnjoj sednici Vlade. U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da će ta odluka doprineti normalizaciji tržišta lekova u zemlji, odnosno omogućiće kvalitetniju i sigurniju zdravstvenu zaštitu osiguranika. Time će, ističe se u saopštenju ministarstva, biti stvoreni uslovi da se na tržište Srbije pusti u promet 531 novi lek koji se izdaje na recept, od čega je trećina originalnih. Donošenjem ove odluke, takodje će se omogućiti dostupnost novih i inovativnih lekova pacijentima i osiguranim licima, povećaće se ukupna ponuda lekova i veća konkurencija, a samim tim i snabdevenost tržišta...

Očekuje se da Vlada Srbije sutra usvoji odluku o cenama lekovaMinistarstva zdravlja i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija podneli su danas Vladi Srbije Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept, čije se usvajanje očekuje na sutrašnjoj sednici Vlade.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da će ta odluka doprineti normalizaciji tržišta lekova u zemlji, odnosno omogućiće kvalitetniju i sigurniju zdravstvenu zaštitu osiguranika.

Time će, ističe se u saopštenju ministarstva, biti stvoreni uslovi da se na tržište Srbije pusti u promet 531 novi lek koji se izdaje na recept, od čega je trećina originalnih.

Donošenjem ove odluke, takodje će se omogućiti dostupnost novih i inovativnih lekova pacijentima i osiguranim licima, povećaće se ukupna ponuda lekova i veća konkurencija, a samim tim i snabdevenost tržišta.

Biće stvoriće i uslovi za uštedu finansijskih sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stavljanjem novih jeftinijih generičkih lekova na Listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici proizvodjača lekova ranije su ukazali da je važno da se cene lekova obračunavaju po realnom, a ne po starom kursu, jer im se to ne isplati, budući da već sada imaju gubitke.

Ukoliko Vlada Srbije bude donela odluku da se cene lekova ne obračunavaju po realnom, već po starom kursu od 99,29 dinara za evro, cene lekova će biti toliko niske da se proizvodjačima neće isplatiti da ih ubuduće plasiraju, izjavio je prošle nedelje direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija" Bojan Trkulja.

- Ako se na narednoj sednici donese nova odluka o maksimalnim cenama lekova, a da se ne uredi nova Uredba o cenama koja propisuje kurs po kome se obračunavaju cene lekova, mislim da to neće rešiti problem sa kojim se već duže vreme suočava farmaceutska industrija - kazao je Trkulja Tanjugu.

On je podsetio da je poslednja odluka o maksimalnim cenama lekova doneta još u junu prošle godine i naglasio da je važno to što je nova vlada brzo stavila na dnevni red pitanje odredjivanje maksimalne cene lekova.

Trkulja je podsetio da su cene lekova u Srbiji najniže u Evropi i da proizvodjači lekova već daju 10 odsto popusta RFZO na sve lekove koji se nalaze na pozitivnoj listi, a da za 20 odsto gube zbog razlike zvaničnog srednjeg kursa i kursa po kome se odredjuju cene lekova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik